Tips Mudah Dan Selamat Atasi Masalah Berat Badan Berlebihan Ketika Hamil

Ramai di antara wanita hamil kurang selera makan pada awal kehamilan, ianya memberi kesan kepada kesihatan ibu. Semakin meningkat usia kandungan, nafsu makan semakin kuat hinggakan tidak boleh kawal membawa kepada masalah obesiti atau berat badan terlebih. Jika ibu hamil hadapi masalah obesity ini ianya memberi risiko kepada bayi dalam kandungan. Dalam dilema masalah ini, ibu hamil jangan risau kerana terdapat beberapa tips mudah untuk atasi masalah berat badan terlebih ketika hamil.Pertemuan pertama dengan kakitangan kesihatan(jururawat) berat badan dan ketinggian ibu hamil akan di ambil untuk memastikan BMI ibu berada diparas yang baik. Ukuran BMI yang sihat ialah apabila ukuran melebihi  18.5 dan kurang dari 25. Overweight dikenalpasti apabila bacaan antara 25 dan 29.9 dan obesity jika bacaan lebih daripada 30 pada awal kehamilan.  Ibu hamil yang alami masalah berat badan terlebih memberi risiko kepada ibu itu sendiri dan bayi dalam kandungan.

KESAN BURUK BERAT BADAN BERLEBIHAN KETIKA HAMIL (KEPADA IBU HAMIL)


BMI yang 30 dan ke atas berisiko tinggi hadapi masalah kencing manis ketika hamil.

Bagi ibu hamil yang bacaan BMI adalah 30 dan keatas, berisiko tinggi untuk hadapi masalah tekanan darah tinggi. Pra-Eklampsia adalah keadaan apabila tekanan darah meningkat dan mempunyai protein di dalam air kencing.

DARAH BEKU (THROMBOSIS)
Thrombosis ialah darah beku di kaki iaitu thrombosis Vena. Ianya membeku bergerak melalui sistem peredaran darah , oleh kerana darah membeku ianya membuatkan salur darah tersumbat di peparu. Masalah ini memberi kesan buruk kepada ibu hamil.

KESAN BURUK BERAT BADAN BERLEBIHAN KETIKA HAMIL (KEPADA BAYI DALAM KANDUNGAN)
1.      Kecacatan tiub neural  - kecacatan ini adalah berlaku pada bahagian otak dan tulang belakang .
2.      Bayi dalam kandungan membesar sehingga 4kg atau lebih.
4.      Kematian Dalam Kandungan
5.      Bayi berpotensi untuk menghadapi masalah kencing manis dan obesity apabila meningkat usianya.

KESAN BERAT BADAN BERLEBIHAN SEMASA PROSES BERSALIN/MELAHIRKAN BAYI
1.      Kelahiran pra-matang iaitu sebelum kandungan 37 minggu
2.      Melibatkan proses bersalin yang agak panjang
3.      Tumpah darah selepas bersalin
4.      Risiko melibatkan proses bius
5.      Bahu bayi boleh tersangkut apabila proses bersalin normal ekoran daripada bayi besar

LANGKAH PENCEGAHAN  UNTUK MENGAWAL BERAT BADAN BERLEBIHAN

1.      PEMILIHAN MAKANAN YANG SEIMBANG DAN SIHAT
Makan makanan yang mempunyai karbohidrat seperti kentang, nasi, roti dan pasta mengikut kuantiti yang sepatutnya.  Guna cara makanan menggunakan pyramid makanan yang semua lengkap dengan nutrisi.

2.      LAKUKAN AKTIVITI BERSENAM
Senaman merupakan aktiviti yang sihat dan membolehkan ibu hamil lebih aktif dan sihat. Elakkan alasan letih kerana senaman banyak memberi manfaat kepada ibu dan bayi dalam kandungan. Jangan terlalu memaksa badan untuk aktiviti yang lasak. Seeloknya buat senaman regangan badan dan aktitivi berjalan-jalan di taman.

3.      PENGAMBILAN ASID FOLIC
Untuk mengelak kecacatan tiub neural, pengambilan asid folik amat penting kepada ibu hamil.

4.      PENGAMBILAN VITAMIN D YANG CUKUP
Bagi ibu hamil yang berat badan berlebihan, anda akan kekurangan vitamin D, vitamin D amat penting untuk ibu hamil dan wajib mengambilnya dalam diet harian ibu hamil.

5.      MAKANAN TAMBAHAN YANG SELAMAT
Untuk lebih selamat dan efektif, pengambilan makanan tambahan amat digalakkan untuk ibu hamil, terutamanya protein, kalsium, vitamin C, b complex, zat besi dan lain-lain untuk memastikan nutrisi ibu hamil mencukupi setiap hari. Makanan tambahan yang dicadangkan untuk membantu ibu hamil mengawal berat badan berlebihan dan kekal sihat adalah seperti berikut;-

Tips Mudah Dan Selamat Atasi Masalah Berat Badan Berlebihan Ketika Hamil 

ESP

Membekalkan tenaga segera kepada ibu hamil serta dapat meningkatkan sistem imun badan untuk lebih sihat. Dengan mengamalkan ESP ini, ianya dapat mengawal nafsu makan yang berlebihan kerana ESP ini memberi rasa kenyang untuk jangka masa yang panjang.

OSTEMATRIX

Ostematrix adalah kalsium lengkap dengan Vitamin D untuk ibu hamil yang hadapi masalah berat badan yang berlebihan. Berat badan berlebihan memberi kesan lenguh-lenguh dan kebas pada kaki dan tangan ,dengan mengamalkan ostematrix ini masalah tersebut boleh di atasi. Disamping itu, kalsium amat penting untuk pertumbuhan tulang dan gigi bayi dalam kandungan.

B COMPLEX

Pengambilan b complex ini membantu penghadaman iaitu menukarkan lemak, karbohidrat dan lain-lain kepada glukosa(tenaga) seterusnya mengurangkan masalah kelesuan dan keletihan. B complex ini lengkap dengan asid folic yang diperlukan oleh ibu hamil untuk mengelak masalah kecacatan pada tulang belakang bayi.

OMEGA GUARD

DHA dan EPA yang berkualiti daripada omega guard ini membantu menentang thrombosis, tekanan darah tinggi dan melicinkan peredaran darah. Omega guard ini amat berkualiti kerana membantu mengawal badan daripada obesity.AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIKhttps://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=664a26f366b9ef4988631e95af9b366dUNTUK MAKLUMAT LANJUT PROMO BULAN NOVEMBER 2017?

HUBUNGI KAMI SEKARANG!!!!!!

WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
FACEBOOK : Liley Wane


Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam 

POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL


KENAPA VITAMIN SHAKLEE?
You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...